Dobry posiłek
Z dniem 27.12.2023 roku Szpital Miejski Specjalistyczny im. Gabriela Narutowicza w Krakowie dołączył do pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu”, którego celem jest poprawa jakości posiłków dla Pacjentów przebywających w szpitalach oraz dostępności do porad żywieniowych.
W ramach programu, wszystkie posiłki podawane naszym Pacjentom przygotowywane są w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka. Na stronie internetowej szpitala, w zakładce „DOBRY POSIŁEK” publikowany będzie jadłospis oraz zawarte w nim informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, jak również obecności alergenów. Codziennie, od poniedziałku do piątku, publikowane będą zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.
WYKAZ I OZNACZENIA ALERGENÓW W JADŁOSPISACH
LP | Oznaczenie alergenu | Opis alergenu |
---|---|---|
1 | GLU PSZ | zboża zawierające gluten pszenny |
2 | GLU ŻYT | zboża zawierające gluten żytni |
3 | GLU OW | zboża zawierające gluten owsiany |
4 | GLU JĘCZ | zboża zawierające gluten jęczmienny |
5 | SKO | skorupiaki i pochodne |
6 | JAJ | jaja i pochodne |
7 | RYB | ryby i pochodne |
8 | OZI | orzeszki ziemne i pochodne |
9 | SOJ | soja i pochodne |
10 | MLE | mleko i pochodne |
11 | ORZ | orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały |
12 | SEL | seler i pochodne |
13 | GOR | gorczyca i produkty pochodne |
14 | SEZ | nasiona sezamu i pochodne |
15 | SO2 | dwutlenek siarki / siarczyny |
16 | ŁUB | łubin i produkty pochodne |
17 | MCK | mięczaki i pochodne |